Інструмент для триммінгу собак

Фільтр

Що таке триминг?

Триминг

Поняття (Trimming) походить від англ. дієслова «to trim» (підрізати, прикрашати, доводити до ладу) який має на увазі видалення відмерлої шерсті механічним шляхом, простіше кажучи - вищипування.

Стріпінг

Існує таке поняття, таке як «стрипин» (Stripping) від дієслова «to strip» (оголювати, знімати, позбавляти) - стрипинг мається на увазі вищипування шерсті за допомогою спеціального ножа. Можна зробити висновок що триминг і стрипинг це слова синоніми, а процедури тримингуваня і стрипингуваня спрямовані на поліпшення загального стану шерстяного покрову собак.

Яким породам необхідний триминг?

Схема будови хутра собак які трімінгуються

Триминг потребують тільки жорсткошерсті породи собак. Чому? Такі породи не линяють самі по собі, а триминг в цьому випадку виступає як гігієнічна процедура яка проводиться 2 рази на рік в періоди линьки. Більш того, завдяки таким маніпуляціям зберігається текстура шерсті і її колір.

У жорсткошерстих собак остьова шерсть має форму «шпильки» або «булави» тонка біля основи та потовщений до кінчика. Якщо така шерсть вищипується на його місці виростає нова, здорова, пружна шерсть гарної текстури й правильного кольору.

У разі, якщо подібна шерсть зістригається машинкою, поняття «текстура і колір» практично повністю відсутні. Шерсть, у міру відростання, набуває тьмяні відтінки, швидко старіє, стає занадто м'якою, а в деяких випадках ламкою, нездатною захистити шкіру від вологи, сонячних променів і бруду. Великий дискомфорт доставляє собаці свербіж шкіри.

Те, в якому стані знаходиться шерсть собаки, повністю залежить від тримингу.

Яким же породам потрібен триминг?

  • Тер'єр (-ірландский, -Джек Рассел, -скотч, -норвіч, -вести, -фокс, -ердель, -вельш, -керн).
  • Шнауцер (-цверг, - мітель, -різен).
  • Грифон (-брюссельский, -вандейский бассет).
  • Спанієль (-англ. Кокер, -американський, -спрінтер).
  • Жорсткошерста такса.

Важливо знати, що у жорсткошерстих тер'єрів шерстяний покрив має «термін дозрівання». Вищипуючи ще недозрілу шерсть є ризик травмувати шкіру, тим самим викликати печіння і дискомфорт. Купати собаку фахівці рекомендують вже після.

Які інструменти використовують для тримингу?

На сьогодні існує маса інструментів для тримингу, але вискубати шерсть цілком реально і пальцями, головне робити це правильно і набратися терпіння. В цьому випадку Ви будете мати недостатньо сильне зціплення між м'якими подушечками пальців і шерстю, а головне можете допустити найпоширенішу помилку - захоплення великого пучка, який не можна буде видалити без застосування сили. Пам'ятайте: триминг досить клопітка робота, яка не терпить поспіху.

Оскільки процедура тримингу має на увазі видалення відмерлої шерсті шарами (рухаючись від холки до стегон) хорошим рішенням буде скористатися спеціальними інструментами:

  • Напальчники;
  • Крейда і пудра для тримингу;
  • Пемза для тримингу;
  • Камені для тримингу (металеві або мінеральні);
  • Ножі для тримингу.

Так само, для більшої впевненості та продуктивності Ви можете комбінувати ці інструменти, наприклад: напальчник і крейда; камені для тримингу і напальчник; ножі для тримингу і напальчник тощо

Як вибрати інструмент для тримингу собак?

Варто згадати те, що віддавати перевагу краще професійним інструментам гідної якості через те, що працювати з ними легше і комфортніше. Як не дивно, головним критерієм при виборі інструменту повинен бути саме ваш комфорт. Правильно підібраний інструмент - запорука успіху.

Нині у кожного грум-майстра в арсеналі є два-три, а то і більше аксесуарів для тримингу якими йому подобається працювати, розглянемо докладніше деякі з них:

1. Тримінговочний ніж: Існує безліч інструментів такого роду. Ножі можна підібрати як під праву, так і під ліву руку. Всі ножі відрізняються кількістю зубців на робочій поверхні. Так само існують двох і тристоронні ножі. Ніж не повинен бути гострим що б не різати волосся. Перевіряють не те на скільки заточені зубці, а те, наскільки гостре полотно між ними. Тобто, якщо ви загнали свій ніготь між зубчиками й він зрізався - такий ніж гострий. Ріжуче полотно потрібно затупити. Головна роль зубців - служити в якості гребінки. З їх допомогою волоски шерсті рівномірно розподіляються на маленькі прядки що, своєю чергою, спростить вищипування.

Трімінговочний ніж для шерсті собак

2.Тримінговочні камені: Існує два види каменів для тримингу: металеві та мінеральні. Металеві камені важчим, близько 130 г великі, та 70-55 г маленькі. Вони досить зносостійкі, стійкі до падіння і мають прогумовану ручку. Мінеральні близько 60 г в залежності від виробника; крихкі, як правило не витримують падіння зі столу, але мають більш гладку текстуру; здатні стиратися. Мають прогумовану ручку. Такими каменями зручніше працювати в області морди та на вухах.

Трімінгувальні камені

3. Крейда і пудра: Крейда і пудра усувають ковзання пальців, посилюючи зціплення між шерстю та інструментом. Їх використовують як самостійний засіб, так і як допоміжний засіб при роботі з іншим інструментом.

Крейда для триминг собак

4. Напальчник: Виготовляють з силікону і латексу. Основне завдання: захист м'яких подушечок пальців від подразнень і мозолистих утворень. Існують різні розміри, колір і щільність напальчників. Можуть використовуватися як самостійний інструмент, так і як допоміжний засіб.

Напальчнік для тримінга собак

Купити все для тримингу собак можна в нашому магазині Groomer.com.ua.

Які процедури проводять перед тримингом і як тримингувати?

Перш за все, перед початком тримингу, необхідно вичесати собаку гребенем і щіткою що б видалити відмерлі, сплутані волоски. Після того як шерсть буде прочесали можна приступати до тримингу. Вискубувати шерсть потрібно поступово, маленькими пучками, виключно у напрямку росту шерсті, але тільки лише чіткими впевненими рухами. Обов'язково притримуючи шкіру трохи вище зони захоплення волосся (особливо якщо собака вперше на такій процедурі). Важливо пам'ятати: якщо ви використовуйте ніж для тримингу - він не повинен підрізати шерсть. Його головне завдання дати хороше зціплення і розподілити пучок на прядки поменше. Якщо ви помічаєте, що ніж підрізає його потрібно трошки затупити будь-яким способом, наприклад: мінеральним каменем, піском, абразивною ниткою тощо.

Як правило, при тривалій роботі дуже втомлюється кисть. У такій ситуації, щоб знизити навантаження і прискорити процес, деякі початківці майстра начитають заламувати волосся. Таким чином є ризик підрізати частину волосся або залишити їх «пожованим», тим самим спотворюючи загальний вигляд шерсті, що є неприпустимим. Неприпустимо ставити ніж перпендикулярно до росту шерсті або поперек. Після таких маніпуляцій якість шерсті кардинально погіршиться. Ваше завдання: прагнути класти ніж у напрямку росту шерсті.

Купання проводять, як завершення процедури. Під час купання в теплій воді ви змиваєте відмерлі волоски, оскільки відкриваються пори і якщо шерсть на цю мить вже готова випасти вона випаде. При митті найкраще використовувати заспокійливі шампуні що б зняти свербіж шкіри або протизапальні (наприклад Artero Relax).

Чи відчувають тварини дискомфорт під час тримингу?

До процедури тримингу собак привчають ще зі щенячого віку, приблизно з 4-6 місяців (все залежить від типу шерсті та ступеня її «зрілості»). Згодом деякі собаки можуть навіть спати на робочому столі майстра під час даної процедури.

Насправді триминг більше корисна процедура ніж болюча. Уявіть собі: шерсть вашого улюбленця досить «дозріла» що б випасти, але для того що б привести в дію природний процес линьки потрібно ваша допомога. Це все необхідно для тих порід, тип шерсті яких не линяє самостійно. Просто ваш улюбленець особливий і ви прийняли його особливості в той момент коли купували цуценя. Більш того, вищипування шерсті обов'язкова умова для того, щоб можна було вивести собаку на виставковий ринг. У разі якщо ви стрижете жорсткошерсту собаку машинкою - це однозначно дискваліфікація.

Пам'ятайте: більше дискомфорту тварині доставляє свербіж шкіри під час того, як прийшов час міняти шубку. Якщо враховувати те, що свербіж турбує тварина по всьому корпусу - це велика проблема для нього. В такому випадку собака буде шукати де «почухатися» і швидше за все це буде меблі, килими тощо. Так само варто розглянути цю проблему з точки зору естетики. Звичайно ж доглянута собака, з блискучою, шовковистою шерстю (як, наприклад цвергшнауцер) викликає в оточуючих захоплення, а у власника гордість. Але тварина не стала такою само по собі це, перш за все, правильний догляд за шерстю ну і звичайно ж харчування.

Подбайте про красу і здоров'я вашого улюбленця разом з Groomer.com.ua!